Logopediepraktijk in de Kop van Overijssel

Logopedie voor volwassenen: laagdrempelig en effectief!

Logopedie alleen iets voor kinderen?

Zeker niet!

We helpen veel volwassenen met hun vragen over hun stem, spraak, gehoor, of ademhaling bijvoorbeeld. We werken nauw samen met artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en andere professionals. Zo zorgen we ervoor dat we jouw hulpvraag op de juiste manier behandelen.

Geen verwijsbrief? Geen probleem!

Sommige mensen komen bij ons door een verwijzing van een arts, specialist of andere professional. Maar ook als je geen doorverwijzing hebt, ben je bij ons welkom. Je kunt gewoon contact met ons opnemen en wij regelen de rest!

Volwassen vrouw blaast met een rietje in een flesje

Logopedie voor volwassenen

Met deze hulpvragen kun je bij ons terecht

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Als je last hebt van je stem kan dit problemen opleveren in de communicatie of bijvoorbeeld bij het zingen. Heesheid of een schorre stem kan komen door slechte stem gewoonten of een verkeerd adempatroon. Tijdens de logopedische behandeling richten we ons op een goede stemhygiëne en een goede adem-stemkoppeling. Ook werken we met Lax-Vox (bubbelen).
Bij hyperventilatie zijn de ademhaling en het lichaam niet goed op elkaar afgestemd. Vaak adem je dan te snel en te veel. Symptomen die vaak genoemd worden zijn duizeligheid, tintelingen, hartkloppingen en/of ademnood. Soms gaat het om een plotselinge aanval. Maar het kan ook een constante manier van ademen zijn. Bij de logopedische behandeling helpen we door een functioneel en evenwichtig adempatroon aan te leren.

Ook op latere leeftijd kan het nodig zijn om te werken aan de uitspraak van klanken, omdat er problemen ontstaan zijn door bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of als gevolg van een hersenbloeding. Wij helpen dan graag om de juiste uitspraak zo mogelijk weer aan te leren of om om te leren gaan met de mogelijkheden die er nog zijn.

Taal is heel belangrijk in ons leven. We gebruiken het om goed te kunnen communiceren, om ons verstaanbaar te maken, onze gevoelens uit te kunnen drukken en om onze behoeftes duidelijk te maken. Maar ook om contact te leggen met anderen en informatie tot ons te nemen. Toch is taal niet voor iedereen even vanzelfsprekend, bijvoorbeeld na een herseninfarct of hersenbloeding. Wij helpen door oefeningen te doen om de taal zo goed mogelijk te stimuleren.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Ook volwassenen komen bij ons in de praktijk omdat ze bijvoorbeeld slikken met de tong tegen de tanden, waardoor de tanden scheef zijn gaan staan. De spieren in en om de mond zijn dan niet goed in evenwicht en dit kan ook de uitspraak bemoeilijken, met bijvoorbeeld als gevolg dat iemand kan gaan slissen. Afwijkende mondgewoonten worden vaak opgemerkt door een tandarts of orthodontist. Zij kunnen dan adviseren om naar een logopedist te gaan voor een behandeling OMFT (Oro-Myo-functionele therapie). Wij werken met deze vorm van actieve therapie om de spieren in het mondgebied weer in balans te brengen. Wij helpen zo met het afleren van het afwijkend mondgedrag en het aanleren van het juiste mondgedrag.
Stotteren is een stoornis in de vloeiendheid van het spreken. Iemand die stottert heeft hier zelf geen controle over, maar heeft wel door dat hij of zij stottert. Het kan dan ook zijn dat diegene ‘vluchtgedrag’ laat zien. Bijvoorbeeld door stotters te vermijden of zo min mogelijk te spreken. Aan de andere kant kan een persoon die stottert ook ‘vechtgedrag’ laten zien. Je kunt dan denken aan het onnatuurlijk knipperen met de ogen en het bewegen van armen of benen. De mate van het stotteren varieert per situatie. Wij kunnen helpen om te leren omgaan met het stottergedrag en zo de spraak vloeiender te krijgen. Bij weinig vooruitgang zoeken we samenwerking met gespecialiseerde stottertherapeuten.

Om te kunnen communiceren is het gehoor nodig. Hoe goed iemand hoort, beïnvloedt namelijk de reactie op een ander. Goed horen is daarom van groot belang. Wij nemen het gehoor dan ook altijd als aandachtspunt mee tijdens de behandeling en wanneer nodig zullen wij in overleg een gehoortest adviseren. Verder kunnen wij ondersteunen in het aanleren van liplezen of het gebruiken van ondersteunende gebaren.

Eten en drinken doen we allemaal gedurende de dag. Voor sommige mensen is dit echter niet zo vanzelfsprekend en treden er problemen op met bijvoorbeeld (ver)slikken en/of kauwen. Wij kunnen dan helpen door samen te kijken welke moeilijkheden zich voordoen en hoe we deze wellicht kunnen voorkomen of verhelpen.

Aanmelden? Wij hebben (bijna) altijd binnen 2 weken plek!

Staat jouw hulpvraag er niet tussen? Klik hier en neem gerust contact met ons op voor advies. 

Zij gingen je voor

Super fijn hoe je luistert naar de klachten en ze serieus neemt en alles uitlegt voor dat we iets gingen doen.

Met mijn werk praatte ik de hele dag en dat bezorgde mij stemproblemen. Ik had nauwelijks meer een stem. Met de kundige hulp van Neeke zijn mijn stemproblemen over gegaan en nog belangrijker: ook weggebleven. De tips, trucs, het geduld met oefenen en de uitleg hebben mij een blijvend herstel gegeven.

Toegankelijk, zorgzaam en duidelijk in de communicatie.

Van hulpvraag naar het behalen van het therapiedoel

1. Meld je aan via het aanmeldformulier of telefonisch

Meld je aan via het aanmeldformulier of telefonisch. Fijn dat je bij ons komt!

2. Wij nemen contact op en plannen een afspraak

We nemen contact op en plannen een eerste afspraak in. Tijdens de eerste afspraak praten we over je vraag en maken we een plan van aanpak voor de behandelingen. We vertellen kort wat we tijdens de behandelingen gaan doen.

3. We behandelen volgens het behandelplan

Het aantal behandelingen hangt af van de hulpvraag en natuurlijk ook hoeveel er thuis geoefend wordt. Thuis oefenen versnelt namelijk het effect van de logopedische therapie.

4. Afronding en evaluatie

Het is gelukt! Zodra het therapiedoel behaald is, stopt de logopedie. We sturen je na alle behandelingen een klanttevredenheidsonderzoek. We zouden het erg fijn vinden als je die dan wilt invullen.

Logopedie voor volwassenen - gesprek aan tafel logopedist en volwassen man

Vergoeding van logopedie door de zorgverzekeraar

Logopedie valt binnen de basisverzekering. Ook voor mensen vanaf 18 jaar wordt logopedie vergoed uit de basisverzekering, maar houd er wel rekening mee dat je eerst je eigen risico moet betalen. Alle kosten daarboven vergoedt je zorgverzekeraar.

Vriendelijke woorden over ons

'' Neeke is een zeer betrokken loyale logopedist. Ze is er echt voor de client en biedt optimale ondersteuning bij ouderen met slikproblemen, problemen met eten, problemen met het gebit en spraakproblemen. Hiervoor gebruikt ze ook een zeer persoonlijke aanpak. Ik dank haar hartelijk voor haar begeleiding tijdens mijn ziekteproces. ''

Aanmelden? Wij hebben (bijna) altijd binnen 2 weken plek!

Teamleden van de Lindevallei onder een boom

Logopediepraktijk Lindevallei: goed, efficiënt en gericht op jou!

We geloven dat je het beste en snelste leert als je gezien wordt en als je voelt dat je serieus wordt genomen. En als je merkt dat het wat oplevert. Alle logopedisten van Logopediepraktijk Lindevallei gaan daarom met plezier, aandacht en de juiste zorg aan het werk. Dit doen we wanneer nodig samen en in overleg met onder andere artsen en fysiotherapeuten.

En we doen het graag, voor jou!

Meer vriendelijke woorden!

Meld je online aan

Aanmelden voor logopedie gaat heel gemakkelijk via ons online aanmeldformulier. Wij nemen contact met je op om een afspraak met je in te plannen. 

Vrouw houdt tablet vast met aanmeldformulier voor logopedie bij de Lindevallei op het scherm

Veelgestelde vragen én de antwoorden

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

In de meeste gevallen kun je binnen 2 weken voor de eerste behandeling komen.
Logopedie valt binnen de basisverzekering. Ook voor mensen vanaf 18 jaar wordt logopedie vergoed uit de basisverzekering, maar houd er wel rekening mee dat je eerst je eigen risico moet betalen. Alle kosten daarboven vergoedt je zorgverzekeraar.
Sommige mensen komen bij ons via doorverwijzing van een arts, tandarts of andere professional. Maar ook als je geen verwijsbrief hebt, ben je bij ons welkom. Je kunt gewoon contact met ons opnemen en wij regelen de rest! Voor preverbale logopedie heb je een verwijsbrief van een arts nodig.
Dat hangt af van je vraag en hoe de logopedie verloopt. Om meer te weten te komen over je behandeling kun je het beste contact met ons opnemen.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Een behandeling duurt ongeveer 25 minuten. Je staat dus binnen een half uur weer buiten!
Als je niet naar je afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de logopedist waarmee je de afspraak hebt. We maken dan gelijk een nieuwe afspraak. Bekijk hier de contactinformatie van de logopedisten.

Ja, dit is nu wel een mogelijkheid. De meeste behandelingen zijn gewoon bij ons in de praktijk, maar als het handiger is om bijvoorbeeld een combinatie af te spreken (soms in de praktijk en soms online) dan is dit zeker ook mogelijk. Ook dit wordt gewoon vergoed door de zorgverzekeraar.

Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust even contact met ons op. We helpen je graag!